Draag-info

Informatie over dragenclick for English

Je hebt het besloten… je wilt je kindje gaan dragen… maar hoe? Wat is handig? Wat vind ik belangrijk? Hoe moet het voelen? Of je hebt het nog niet besloten; wat is er eigenlijk allemaal te koop? Wat kost het? Is het wel snel? Is het niet zwaar? Of ingewikkeld?

Hoe dan ook, inlezen is wel handig. Maar zoveel draagmiddelen, draagwijzen en doeken, zoveel mensen… Wat voor JOU het beste is, kunnen we bespreken als je contact opneemt. Ik heb geprobeer om hieronder een kort overzicht van de voor- en nadelen te maken, zodat je kunt vergelijken. Zo weet je een beetje waar we het over hebben. En misschien krijg je al een idee van wat je wilt. Ik wil jou graag behoeden voor de missers die ik heb gemaakt!
Er is zo ontzettend veel te vertellen over en te vinden van verschillende doeken en ieder mens is zo anders dat het best kan zijn dat je hier niet het antwoord op je vraag vind, of dat jij het anders zult ervaren dan veel andere mensen. Daarom heb ik het juist kort gehouden!

Kortweg zijn er de volgende verschillende draagmiddelen:

  • Rekbare draagdoek
  • Geweven draagdoek
  • Ring Sling (korte doek over de schouder)
  • Mei tai of Meh Dai (en podaegi)
  • Draagzak

dragen met een rekbare doekRekbare doek

De rekbare doek wordt vaak als ideaal gezien voor pasgeboren baby’s tot pakweg 6 maanden. Sommigen vinden het na 3 maanden niet meer comfortabel terwijl anderen de rekbare doek nog fijn vinden voor een kindje van een jaar! De doek kan vooraf geknoopt worden. Daarna doe je je kindje in de doek.
De rekbare doek wordt vaak gezien als doek waar maar één knoop mee te doen is, maar er zijn meer mogelijkheden. Die kosten alleen wat meer vaardigheid, maar ze kunnen ook steviger aanvoelen en daardoor langer plezier bieden bij het dragen. Met de meeste rekbare doeken kun je alleen op de buik en de heup dragen. Drie lagen zijn ‘verplicht’ om met deze doek voldoende steun te geven en veilig te dragen. Dat kan warm zijn, zeker in de zomer met een pasgeborene. Maar er bestaan ook heel dunne rekbare doeken.

Geweven doek

dragen met een geweven doekDe geweven doek heeft als voordeel dat je er vele knopen en draagwijzen mee kunt doen. Je kunt je kindje in een geweven doek dragen vanaf dag 1 tot ver in de peutertijd. Het draagt comfortabel, omdat je het gewicht van je kindje goed kunt verspreiden over je schouders, rug en heupen. Je kunt op buik, heup of rug dragen.
Maat 6 is de meest gangbare maat, omdat daar veel knopen mee kunnen, waaronder de Front Wrap Cross Carry (FWCC), die veel gebruikt wordt voor pasgeborenen tot – wederom; een maand of 3, of een jaar of 3 – bij het buikdragen. Let op: tot confectiemaat 44, anders heb je een langere doek nodig. Maat 6 is ongeveer 4.60 meter. Dat lijkt lang, maar je hebt het nodig, zul je merken..
Nadeel aan dit type doek, is dat je hem moet aanspannen terwijl je je kindje in de doek doet. Dat kan in het begin best eng zijn en een beetje afschrikken. Met goede instructies kun je veilig en comfortabel dragen.
Van geweven draagdoeken zijn er vele verschillende merken, verschillende diktes en verschillende blends van verschillende textielsoorten, elk met hun eigen eigenschappen. Er bestaan draagdoeken van 50 euro en draagdoeken van 500 euro. Laat je vooral niet gek maken in draagdoekenland; wat jij fijn vindt – en kunt betalen, daar kun je prima mee dragen.

Met een korte doek, bijvoorbeeld maat 2 (2.60 meter) kun je op de heup dragen. Met een schuifknoop werkt dit eigenlijk net als een Ring Sling. Er zijn nog meer maten, elk met hun eigen set van knopen die je ermee kunt doen. Maar dat is meestal pas van toepassing als je een ouder kind op de rug gaat dragen en kortere knopen zou willen doen.

Ring Sling

dragen met een ring slingEen ring sling is een korte doek met 2 ringen vastgenaaid aan het ene eind. Het andere eind wordt door de ringen geweven en zo ontstaat een strak-trek systeem. Je draagt hiermee voornamelijk op de heup of op de buik. Het is relatief snel om je kindje in de doek te doen, dus handig voor een dreumes die net leert lopen en kleine stukjes van de fiets naar de winkel of van de auto naar de crech . Met de Ring Sling kun je ook dragen vanaf dag 1 tot ver in de peuterleeftijd.
Het nadeel is dat de doek maar op één plek hangt: je schouder. Hij hangt op één schouder, dus het is ook nog a-symmetrisch. Voor mensen met rugklachten valt de Ring Sling daarom vaak af.

Er zijn Ring Slings met verschillende manieren van verbinding met de ringen; uitgespreid of in plooien gevouwen vastgenaaid enz. Dit heeft ook allemaal zijn eigen voor- en nadelen. Een veilige Ring Sling heeft gegoten ringen, niet gelast. Die laatste kunnen breken, maar die zijn ook vrijwel niet meer verkrijgbaar. Ze zijn te herkennen aan een lasnaad.

Mei Tai

dragen met een mei taiDe Mei Tai (spreek uit op z’n Engels, dus: Mee Tai) is een drager die is geinspireerd op aziatische dragers en bestaat uit een rechthoekige lap stof met 4 banden, één aan elke hoek. De lap gaat over je kindje en met de 4 banden knoop je hem vast. Afhankelijk van de breedte en eventuele padding in de banden, is het gewicht meer of minder goed verdeeld. Mei Tais worden ook veel zelf gemaakt. Een Mei Tai moet wel passen. Het betekent ook dat hij minder lang mee gaat dan een draagdoek of Ring Sling. Er bestaan ook verstelbare Mei Tais.

Draagzak

dragen met een ergonomische draagzakEr zijn vele verschillende draagzakken op de markt. Zoals er ergonomische en niet-ergonomische manieren zijn om je kindje te dragen in doeken, zo zijn er ook draagzakken die ergonomisch zijn, en niet-ergonomische draagzakken. Helaas zijn er een paar erg bekende, populaire merken die niet-ergonomische draagzakken verkopen (die beweren dat ze wel ergonomisch zijn). Als je een ergonomische draagzak hebt, kun je daar niet veel fout mee doen. Over het algemeen is een draagzak vrij eenvoudig en snel om te doen. Hoe lang een draagzak goed past, is beperkt, net als bij de mei tai. Wel bestaan er veel verstelbare draagzakken, die aan de grootte van je kindje zijn aan te passen en er zijn gewoon grotere maten, bijvoorbeeld voor peuters. Veel merken hebben ook wel een insert voor kleinere baby’s. De passing van deze inserts is niet altijd even goed.
Welke draagzak lekker zit, verschilt per persoon. Van sommige merken zijn er allerlei verschillende modieuze prints op de markt

Waar kopen?

Er zijn tegenwoordig vele webshops te vinden die zich gespecialiseerd hebben in draagdoeken en draagzakken. Fysieke winkels met persoonlijk advies, waar je dragers en doeken kunt voelen en passen zijn er nog maar weinig. In de regel ga je een draagdoek/zak niet passen in een fysieke winkel om hem elders te bestellen. In en rond Amsterdam zijn er een paar fysieke winkels;

  • IkBenMama in Amsterdam. Van der Hoopstraat 40a, de winkel zit bij Verloskundigenpraktijk ‘Vroedvrouwen van der Hoopstraat’ in. Open op dinsdagochtend en zondagmiddag. Behoorlijk wat draagzakken in assortiment! Gerund door een draagconsulent.
  • Kinderwinkel Teuntje. Draagzakken, doeken en ring slings. Haarlemmerdijk (Amsterdam Centrum). Beperkt aanbod.
  • Draagkracht in Utrecht. Hier zijn vaak draagconsulenten aanwezig.
  • Wrap with Love in Alkmaar. Gerund door een draagconsulentenkoppel.

Webshops gespecialiseerd in draagdoeken en draagzakken: Ikdraag.nl, Naturebabies.nlDragenenzo.nl, slingomama.com, Ooiebeest.nl, Hechteband.nl.

Merken

Merken ergonomische draagzakken: Marsupi, Bondolino, Ergobaby, Manduca, Beco, Boba, Tula, Rose&Rebellion, Wompat, Kibi, Easy Feel, Kokadi, Emeibaby
Merken draagdoeken ‘budget’: Hoppediz, Little Frog, Yaro, Amazonas
Andere merken draagdoeken: Girasol, Pure Baby Love, Babylonia, Bykay, Didymos, LennyLamb, Kokadi…
Duurdere, mooie kwaliteit draagdoeken: Oscha, Danu, Artipoppe, CariSlings, Solnce, Linuschka, woven wings, pinknova…

Over Ergonomie

Over Ergonomisch dragen kan ook veel gezegd worden. Het principe van ergonomisch dragen is dat je het lichaam van je baby optimaal ondersteunt om hem/haar de mogelijkheid te geven geheel te ontspannen en eventuele gevaren te vermijden zodat je kindje zich fysiek en mentaal goed kan ontwikkelen en de wereld kan ontdekken vanuit een veilige basis.
In de praktijk betekent ergonomisch dragen dat je kindje een houding heeft die erg lijkt op de foetus-houding die hij/zij voor de geboorte in de baarmoeder ook had. Een pasgeboren baby’tje gaat, als je het de kans geeft, vanzelf met opgetrokken knietjes zitten en een bolle rug, met de armpjes eveneens opgevouwen en de handjes dicht bij het gezicht.
Ten slotte betekent ergonomisch ook veilig en comfortabel voor degene die draagt.
Hieronder staan eenvoudige vuistregels om te controleren of een kindje ergonomisch wordt gedragen;

  • Het hoofdje moet voldoende ondersteund worden. Dit betekent steun tot in de nek, ter hoogte van de oorlel. Steun die hoger komt, geeft niet voldoende ventilatiemogelijkheden, en steun die lager komt, is niet voldoende. De nek- en rugspieren zijn nog niet ontwikkeld, zeker de eerste 4 maanden niet.
  • De rug hoort, zeker bij jonge baby’s, bol te zijn. En goed ondersteund, zonder dat bijvoorbeeld een verhard pand teveel druk levert of de rug in een te rechte stand dwingt.
  • De knietjes dienen hoger getild te worden dan de billen.
  • De billen en beentjes horen tot in de knieholten ondersteund te worden. Niet verder. De onderbeentjes hangen ontspannen.
  • Je moet je kindje (bij buikdragen) moeiteloos een kus op het hoofdje kunnen geven. Dan is de hoogte goed.
  • Je kindje moet goed zichtbaar zijn.
  • Er moet voldoende ventilatie zijn; neus en mond moeten vrij zijn, niet bedekt met doek of kleding.

Voorbeelden van NIET ergonomische draagwijzen zijn:

  • In overdwarse ligging (ook wel cradle carry of kommahouding genoemd). De kin kan zo gemakkelijk op de borst zakken. De luchtwegen worden dan belemmerd en een baby heeft nog niet genoeg spieren om zich uit deze positie ‘op te richten’.
  • Een draagzak waarbij alleen de billen worden ondersteund, maar de beentjes vanaf de heupen naar beneden hangen. Dit is erg belastend voor de heupjes, die nog in ontwikkeling zijn.
  • Een draagzak met een hard pand, welke het lichaam van de baby in een rechte houding dwingt
  • Met het gezichtje naar voren. Het is dan meestal onmogelijk om tot in de knieholten te ondersteunen en de bolle rug-houding te bieden. Ook kan het kindje zich niet afsluiten voor de vele indrukken en het heeft geen oogcontact met de ouder, en daarmee geen sociaal referentiekader. Dit alles kan zeer vermoeiend zijn. Met de juiste draagzak kan het wel, enigszins verantwoord, voor zeer korte tijd, en nooit vroeger dan met 4 maanden.
  • Ook met het gezichtje naar voren in een doek of ring sling is niet ergonomisch om dezelfde redenen.
  • Met teveel ruimte voor het hoofdje, waardoor het alle kanten op kan zwaaien en niet gesteund wordt.
  • Met een hoofdsteun die vanuit de kin/ het gezichtje ondersteunt en niet bij de nek (zoals bij naar voren kijkend dragen)
  • Met de onderbeentjes binnen draagdoek of draagzak. Er komt dan teveel druk op de voetjes; het hele lichaamsgewicht drukt hierop. Deze druk loopt door naar de knietjes en de heupjes, wat niet goed is voor de ontwikkeling van deze gewrichten.

Niet-ergonomische draagzakken en draagwijzen: 

niet-ergonomisch dragen niet ergonomisch dragen